SikkerTrafik svarer:
Der er ikke nogen fast promillegrænse på cykel og elcykel (25 km/t). Men man må ikke cykle, hvis man er så påvirket, at man ikke kan cykle sikkert. Gør man det, kan man få en bøde.
Læs mere om emnetHvad er positionslys?
SikkerTrafik svarer:
Positionslys på din bil må kun bruges, når du parkerer bilen eller venter ved en jernbaneoverskæring. I praksis vil du sjældent få brug for positionslyset.
Læs mere om emnetEr løbere det samme som fodgænger?
SikkerTrafik svarer:
Som løber i trafikken bliver du betragtet som fodgænger. Hvis der er et fortov, skal du være på fortovet. På veje uden fortov eller cykelsti, skal du løbe i venstre side, imod færdselsretningen.
Læs mere om emnetHvordan bliver jeg set i mørket?
SikkerTrafik svarer:
Reflekser gør dig synlig i mørket. Brug refleksvest, refleksbånd eller refleksbrikker. Så kan bilisterne se dig på lang afstand.
Læs mere om emnetHvordan bliver jeg set i mørket, når jeg løber?
SikkerTrafik svarer:
Du bliver set i mørket, når du har refleksvest, refleksbånd eller løbetøj med reflekser på. Om dagen kan du gøre dig synlig i trafikken med tøj i pangfarver.
Læs mere om emnetHvordan ved man om reflekser virker?
SikkerTrafik svarer:
Refleksbrikker og refleksbånd mv. skal være mærket med EN 13356 eller EN 17353 på pakken eller refleksen. Refleksveste skal være mærket med EN 471, EN 20 471, EN 1150 eller EN 17353.
Læs mere om emnetHvordan skal reflekserne sidde?
SikkerTrafik svarer:
En refleksbrik skal hænge i en snor, så den bevæger sig, når du går eller løber. Refleksbånd skal sidde rundt om benet eller armen.
Læs mere om emnetHvordan generhverver man sit kørekort?
SikkerTrafik svarer:
Hvis du får frakendt dit kørekort, skal du bestå både en ny teoriprøve og en ny køreprøve. Hvis du har kørt spritkørsel, skal du også gennemføre et 12-timers kursus i Alkohol, Narko og Trafik.
Læs mere om emnetHvor mange genstande er der i en flaske vin?
SikkerTrafik svarer:
Det afhænger af alkoholprocenten. I en flaske rødvin med 12 % alkohol er der 6-7 genstande. Er alkoholprocenten højere, er der flere genstande i.
Læs mere om emnetHvad må el-løbehjul køre?
SikkerTrafik svarer:
Et el-løbehjul må maksimalt køre 20 km/t - det må ikke kunne køre hurtigere.
Læs mere om emnetEr el-løbehjul med sæde lovligt?
SikkerTrafik svarer:
Nej, elløbehjul med sæde er ikke tilladt i trafikken.
Læs mere om emnetHvor gammel skal man være for at køre på el-løbehjul?
SikkerTrafik svarer:
Man skal være fyldt 15 år. Børn under 15 år skal følges med en voksen på mindst 18 år.
Læs mere om emnetMå man køre på el-løbehjul på fortovet?
SikkerTrafik svarer:
Nej, du må ikke køre på fortovet på el-løbehjul. Du skal køre på cykelstien, hvis der er cykelsti og følge cyklistsignaler og -skiltning.
Læs mere om emnetHvad kan jeg risikere at få i bøde på el-løbehjul?
SikkerTrafik svarer:
Bøden for at overtræde færdselsreglerne - fx køre over for rødt - er 1000 kr. Bøden for at køre uden cykelhjelm er 1500 kr. Kører du spritkørsel koster det 2000 kr..
Læs mere om emnetSkal man have hjelm på, når man kører på el-løbehjul?
SikkerTrafik svarer:
Ja, det skal man. Fra 1. januar 2022 er det lovpligtigt at køre med cykelhjelm på el-løbehjul. Bøden for at køre uden hjelm er 1500 kr.
Læs mere om emnetHvad sker der, hvis mit barn bliver taget i at køre alene på el-løbehjul?
SikkerTrafik svarer:
Børn under 15 år skal følges med en voksen. Hvis politiet stopper et barn under 15 år, der kører alene på et el-løbehjul i trafikken, vil forældrene blive kontaktet.
Læs mere om emnetMå man køre fuld på el-løbehjul?
SikkerTrafik svarer:
Nej, du må ikke køre fuld på el-løbehjul. Promillegrænsen på el-løbehjul er 0,5. Hvis politiet stopper dig med en for høj promille, bliver du anholdt og får taget en blodprøve.
Læs mere om emnetMå man køre påvirket af stoffer på el-løbehjul?
SikkerTrafik svarer:
Nej, Der er nulgrænse for ulovlige stoffer på elektrisk løbehjul. Hvis politiet stopper dig og du er påvirket af ulovlige stoffer, bliver du anholdt og får taget en blodprøve.
Læs mere om emnetHvad er vejvrede?
SikkerTrafik svarer:
Vejvrede er vrede over andre trafikanters opførsel i trafikken. Det kommer oftest til udtryk i form af fagter, tilråb eller tegn. Dernæst kommer trusler, spark eller slag på køretøj. Kun meget sjældent fører det til fysisk vold.
Læs mere om emnetEr vejvrede farligt?
SikkerTrafik svarer:
Vejvrede kan være farligt, fordi man hidser sig op tænker på noget andet end at køre bil. Så bliver man uopmærksom i trafikken. Derfor er det vigtigt at undgå vejvrede.
Læs mere om emnetHvor mange bliver vrede i trafikken?
SikkerTrafik svarer:
Ca, hver fjerde trafikant siger, at de selv har råbt ad andre, mens 15 procent indrømmer at have "givet fingeren" til andre i trafikken.
Læs mere om emnetHvor mange bliver udsat for vejvrede?
SikkerTrafik svarer:
30 procent af danskerne siger, at de inden for det seneste år er blevet råbt ad i trafikken, mens 23 procent har "fået fingeren" af en anden trafikant.
Læs mere om emnetHvordan udgår jeg at blive sur i trafikken?
SikkerTrafik svarer:
Husk på, at alle kan lave en fejl i trafikken, og at det ikke hjælper at blive vred. Bevar roen, sig pyt og kør roligt videre.
Læs mere om emnetHvem bliver oftest vred i trafikken?
SikkerTrafik svarer:
Jo oftere man kører i trafikken, og jo mere stresset man er, jo oftere reagerer man med vrede.
Læs mere om emnetHvor hurtig skal man køre for at få et klip?
SikkerTrafik svarer:
Du får et klip i kørekortet, hvis du kører mere end 30 % for stærkt.
Læs mere om emnetHvad får jeg i bøde?
SikkerTrafik svarer:
Hvor stor din fartbøde bliver afhænger af, hvilket køretøj du har kørt i, og hvor hurtigt du har kørt i forhold til hastighedsgrænsen. Fartbøderne begynder ved 1.200 kr.
Læs mere om emnetHvad koster det at køre for stærkt ved vejarbejde?
SikkerTrafik svarer:
Kører du for stærkt ved vejarbejde, bliver fartbøden fordoblet. Kører du over 40 % for stærkt, får du frakendt kørekortet betinget.
Læs mere om emnetHvem får bøden, hvis passageren ikke har sele på?
SikkerTrafik svarer:
Hvis en passager under 15 år ikke er spændt fast, får føreren af bilen en bøde og et klip i kørekortet. Hvis passageren er fyldt 15 år, får han/hun selv en bøde.
Læs mere om emnetHvor lang tid varer et klip i kørekortet?
SikkerTrafik svarer:
Et klip i kørekortet gælder i tre år. Klippet tæller fra den dag, hvor du begik forseelsen. Et klip bliver slettet efter 3 år.
Læs mere om emnetHvor langt må ting stikke ud over en trailer?
SikkerTrafik svarer:
Der er ikke en specifik grænse for, hvor langt lasten må stikke ud over bagenden på traileren. Men er det mere end en meter, skal genstanden være afmærket med en klud eller lignende.
Læs mere om emnetHvad er bøden for at køre med overlæs på en trailer?
SikkerTrafik svarer:
Hvis du kører med overlæs, koster det 75 kroner for hver procent overlæs. Hvis du læsser 200 kg. for meget i en trailer, der må veje 500 kg., bliver bøden 3.000 kroner, da det er 40 % for meget.
Læs mere om emnetHvad er bøden for at køre med for stor trailer på kategori B-kørekort?
SikkerTrafik svarer:
Kører du med for tung trailer koster det som udgangspunkt en bøde på 2.000 kr.
Læs mere om emnetHvor hurtigt må man køre med trailer?
SikkerTrafik svarer:
I byzone må du køre 50 km/t, uden for byzone 80 km/t, på motorvej 80 km/t. Med tempo 100-godkendt trailer må man køre max 100 km/t på motorvej og 80 km/t på lande- eller motortrafikvej. Vær opmærksom på lokale hastighedsgrænser.
Læs mere om emnetSkal min trailer forsikres?
SikkerTrafik svarer:
Nej, i Danmark er kørsel med trailer dækket under det trækkende køretøjs ansvarsforsikring. Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du vil have kaskoforsikring.
Læs mere om emnetHvor meget må min trailer veje med et kategori BE-kørekort?
SikkerTrafik svarer:
Med et kørekort kategori BE, har du ret til at køre med en samlet totalvægt på op til 7.000 kg. Men husk, at anhængerens faktiske totalvægt ikke må overstige bilens tilladte koblingsvægt.
Læs mere om emnetMå man køre fuld på el-cykel?
SikkerTrafik svarer:
Der er ikke nogen fast promillegrænse på almindelig el-cykel (25 km/t). Men man må ikke cykle, hvis man er så påvirket, at man ikke kan cykle sikkert. Gør man det, kan man få en bøde.
Læs mere om emnet