Varebil

Spænd selen og hold fokus på vejen.

To håndværkere i varebil

Ulykker med varebiler skyldes ofte uopmærksomhed, træthed og for høj fart. Og skaderne bliver alvorligere, når selen ikke er spændt.

Det er modparten, der kommer langt alvorligst til skade, når en varebil kolliderer med en personbil eller blød trafikant.

Kun 91,8 % af varebilførerne bruger sele. I personbil er det 97,5 %

Kilde: Rådet for Sikker Trafiks seletælling 2022

6 gode råd til at undgå ulykker i varebil

Spænd selen

Din risiko for at komme til skade stiger markant, hvis du kører uden sele og bliver involveret i en ulykke. Uanset hvor kort eller langt du skal. Hvert år ville fire personer i varebiler redde livet, hvis de huskede at bruge selen.
Selen er lige så vigtig i varebilen som i din personbil – også for passagererne.

Kør bil, når du kører bil

Uopmærksomhed er en hyppig årsag til ulykker med varebiler. Det skyldes typisk, at føreren er distraheret af mobiltelefonen eller er træt.
Mange af de alvorlige ulykker med varebiler sker på lange, lige strækninger, hvor varebilen kører op bag i et køretøj, der har sat farten ned eller er standset, og føreren af varebilen ikke har opdaget det.

Overhold hastighedsgrænserne

Selv om du har travlt, så lad være med at køre for stærkt. Hvis du kører galt, bliver ulykken mere alvorlig, både for dig selv og andre.

Kend din bil

En varebil reagerer anderledes end en almindelig personbil. Vær opmærksom på, at varebilen er højere og tungere, så du ikke mister kontrollen, hvis du skal bremse hårdt op eller undvige i trafikken.

Pas på løse genstande

Sørg for, at værktøj og andre tunge ting er sikret, så det ikke kan kastes rundt i bilen og ramme dig, hvis du bremser hårdt op eller bliver involveret i en kollision

Undgå alkohol og stoffer

Der er flere, der er påvirkede blandt førere af varebil end blandt bilister generelt. Straffen for at køre påvirket af alkohol eller stoffer er den samme som i personbil, men personskaderne er langt større, når varebiler er indblandet.

Hvor kan jeg læse mere om ulykker med varebiler?

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har dybdeanalyseret alvorlige ulykker med varebiler. Læs rapporten her.

Rapporten indeholder også gode råd til, hvad man som virksomhed kan gøre, for at forbedre sikkerheden for chaufførerne.


Rådet for Sikker Trafiks nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne tilmelde mig nyhedsbrevet

Hold dig opdateret om nye regler i trafikken, få gode råd til at færdes sikkert og quiz dig klogere om trafik.

Nyhedsbrevet udkommer cirka en gang om måneden.