B-kørekort med trailer

Læs om reglerne for at køre med trailer på kategori B-kørekort.

Her finder du svar på, hvilken kombination af bil og trailer, du lovligt må køre med på dit kategori B-kørekort. Når du ved, hvad der gælder for dit kørekort, skal du også undersøge, om bilen rent faktisk må trække traileren, og hvor meget du i givet fald må læsse den.

Når du skal finde ud af, hvad du må køre med på dit kategori B-kørekort, skal du se på bilens OG trailerens tilladte totalvægt, som du finder på bilens og trailerens registreringsattester. Det er afgørende, at bilens og trailerens tilladte totalvægt tilsammen ikke overstiger 3.500 kg, som er det maksimale, du må føre på et almindeligt kørekort til bil.

Bilens og trailerens faktiske vægt (egenvægt eller køreklar vægt ifølge registreringsattesten + passagerer, bagage og læs) skal du først kigge på, når du ved, om du på dit B-kørekort må køre vogntoget i forhold til den tilladte totalvægt. Hvis den tilladte totalvægt sammenlagt overstiger 3.500 kg, må man altså ikke køre med en bil og trailer, selvom den faktiske vægt holder sig under 3.500 kg.

B-kørekort giver altid ret til at trække en anhænger med en tilladt totalvægt på op til 750 kg, hvis din bil må trække anhængeren. Du må med kategori B-kørekort eksempelvis lovligt spænde en trailer med en tilladt totalvægt på 750 kg efter en bil med en tilladt totalvægt på 3.000 kg, selvom vogntogets samlede tilladte totalvægt så overstiger 3.500 kg. Husk at traileren aldrig må veje mere, end bilen maksimalt må trække.

Prøv vores nye trailerberegner

Eksempel:

Du har en Volkswagen Passat, som du gerne vil trække en hestetrailer med. Bilens tilladte totalvægt er 2.200 kg og hestetrailerens tilladte totalvægt er 2.000 kg. Bilens køreklare vægt er 1.600 kg, og hestetraileren har en egenvægt på 800 kg, og da du kun skal have én hest med, som vejer 600 kg, er du i tvivl om, hvorvidt du må køre med denne kombination af bil og trailer, da vogntogets faktisk vægt kommer til at være cirka 3.000 kg.

Svar: På dit kategori B-kørekort må du ikke køre med denne kombination af bil og trailer, da den tilladte totalvægt på bil og trailer tilsammen er 4.200 kg. Det er i dette eksempel ikke afgørende, at vogntogets faktiske vægt holder sig under 3.500 kg, da dit kategori B-kørekorts grænse for tilladte totalvægt er den begrænsende faktor.

Ordforklaring trailer

Rådet for Sikker Trafiks nyhedsbrev

Hold dig opdateret om nye regler i trafikken, få gode råd til at færdes sikkert og quiz dig klogere om trafik.

Nyhedsbrevet udkommer cirka en gang om måneden.

Ja tak, jeg vil gerne tilmelde mig nyhedsbrevet