Pas på lastbilerne

Du kan let blive overset.

Ulykker med lastbiler er ofte meget alvorlige. Det skyldes, at lastbiler er store og meget tunge. De største lastbiler kan veje helt op til 60 tons og skal bruge mange meter på at standse, hvis de er oppe i fart.

Når der sker en ulykke med en lastbil, er det næsten altid modparten, der kommer til skade eller bliver dræbt.

Hvordan sker ulykkerne?

I byerne sker ulykkerne typisk i kryds, hvor der foregår mange ting samtidigt og lastbilchaufføren overser en trafikant, der er tæt på lastbilen. Fx en fodgænger, der krydser fodgængerfeltet, eller en cyklist, der skal køre ligeud.

På landeveje og motorveje sker mange ulykker ved at lastbilen kører op bag i én eller flere biler foran, hvis der fx pludseligt er opstået en kø.

Pas godt på dig selv

På cykel og til fods

  • Vær opmærksom og hold god afstand til lastbiler.
  • Tænk på, at lastbilchaufføren kan have meget, meget svært ved at se dig, særligt hvis du er tæt på lastbilen. I spejlene ser du meget lille ud.
  • Gå eller kør aldrig bag en lastbil, der bakker.
  • Vær synlig og husk lys og reflekser i mørke.

I bil

  • Hvis du overhaler en lastbil på motorvejen, så træk først ind til højre igen, når du er kommet et godt stykke foran lastbilen. Der skal være god afstand, så lastbilen kan nå at bremse, hvis du bremser.
  • Hvis der opstår kø foran dig, så tænd havariblinket og træd nogle gange på bremsen, så du gør den bagvedkørende opmærksom på det.

Rådet for Sikker Trafiks nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne tilmelde mig nyhedsbrevet

Hold dig opdateret om nye regler i trafikken, få gode råd til at færdes sikkert og quiz dig klogere om trafik.

Nyhedsbrevet udkommer cirka en gang om måneden.

Se også: