Kør bil, når du kører bil

Gode råd til at blive en sikker bilist.

Kør bil, når du kører bil

At køre bil er en kompleks opgave. Koncentrer dig om trafikken og lad dig ikke distrahere af ting, der ikke har med kørslen at gøre.

Kør bil, når du kører bil

Det er vigtigt at du har fokus på kørslen hele tiden. Også på lange lige strækninger, der opleves som enkle og uden udfordringer.  Det kan meget hurtigt gå galt, hvis der sker noget uventet, og du er optaget af noget andet end trafikken. 

Gode råd til en sikker køretur

Forbered turen og kør i god tid

Få ordnet, hvad der skal ordnes, inden du kører, så det ikke fylder i dit hoved på turen. Tag afsted i god tid, så uventede forsinkelser ikke stresser dig undervejs.

Drop mobilen

Sluk telefonen eller sæt den på flytilstand, hvis du ikke kan lade være med at kigge på den, når du kører. Hvis det er nødvendigt for dig at tale i telefon på vejen, så forbered den håndfri installation, inden du starter bilen. Vent med komplicerede telefonsamtaler til du er fremme.

Kend din skærm

Bliv fortrolig med bilens touchskærm og dens funktioner, før du kører. Fx mulighed for stemmestyring, indstilling af ventilation og varme, radiokanaler, navigation mv., så du ikke skal bruge din opmærksomhed på det under kørslen.

Mad og drikke

Hvis du bliver sulten på turen, så er det mest sikkert at holde ind til siden og spise, før du kører videre. Forsøg ikke at balancere med en burger, pakke mad ud, skrue genstridige låg af flasker mv. under kørslen. Vil du have noget at spise eller drikke på turen, så forbered det: Åbn flasken før du kører og find det frem, du vil spise, så du kan gøre det med én hånd - og uden at have hånden væk fra rattet i mere end få sekunder. 

Hold ind til siden

Hvis du har brug for at berolige børn i bilen, indstille GPS’en, lede efter ting - eller andet, som kræver meget af din opmærksomhed, så hold ind til siden, når det er muligt og få det ordnet. Forsøg ikke at gøre det, mens du kører.

Få hjælp af din medpassager

Få andre i bilen til at klare de ting, der tager din opmærksomhed fra trafikken. Fx at skrue låget af din vandflaske, kigge på kort, række dig solbriller, svare din telefon, indstille GPS osv.

Se på trafikken

Når du taler med andre i bilen, så kig ikke på ham eller hende, men kig på trafikken.


Rådet for Sikker Trafiks nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne tilmelde mig nyhedsbrevet

Hold dig opdateret om nye regler i trafikken, få gode råd til at færdes sikkert og quiz dig klogere om trafik.

Nyhedsbrevet udkommer cirka en gang om måneden.

Se også: