Kør sikkert på landevejen

Kør på én række, hold til højre og vær synlig

På landeveje, hvor der ikke er nogen cykelsti, skal bilister og cyklister deles om pladsen. Begge parter har ansvar for at vise hensyn og give plads til hinanden.  

Når du cykler på landevejen, skal du holde til højre i vejbanen og være opmærksom på biler, der vil overhale dig.

Hvis I er flere, der kører sammen

Hvis I er flere, der cykler sammen, må I gerne køre to og to, men kun hvis det ikke er til fare eller ”unødig ulempe” for andre. I skal trække ind på én række og give plads til overhaling, når andre vil forbi.

Brug ”lynlås-metoden”, så går det hurtigst. Det er samtidig det sikreste.

Du kan være sværere at se, end du tror

Brug tøj og hjelm i pangfarver, så øger du sikkerheden for dig selv og andre.

Hvis du/I cykler i mørkt eller sort tøj på en skyggefuld strækning, hvis det regner, det er tusmørke eller der er stærk sol, der blænder, kan du gå i ét med omgivelserne og være meget svær at se inde fra en bil.

Sørg derfor for at gøre dig synlig, så du bliver set på lang afstand. Også i dagslys. Det giver bilisterne bedre tid til at afpasse farten og blive opmærksom på dig. Jo tidligere, bilisterne opdager dig, jo bedre.

Gode råd til cyklister

  • Gør dig synlig med pangfarver på tøj og hjelm og husk lys på cyklen, når det er mørkt.

  • Kør så vidt muligt tæt på vejkanten/kantstriben i højre side.  Hvis du kører lidt ude på vejbanen fx fordi vejen er ujævn/hullet/fuld af småsten i højre side, skal du trække ind til højre og plads, når biler skal forbi dig. Sæt evt. farten ned, så du ikke risikerer at miste balancen.  

  • Er I flere, skal I trække ind på én række og køre én og én, lige så snart I opdager, at der kommer en bil bagfra.  

Spørgsmål og svar