Hold afstand til cyklister

Kom sikkert forbi hinanden

På veje, hvor der ikke er nogen cykelsti, skal bilister og cyklister deles om pladsen.  Begge parter har ansvar for at vise hensyn og give plads til hinanden.

Når du skal overhale cyklister

Vis hensyn til cyklisterne, sæt farten ned og overhal med god afstand.

Nogle gange bliver du nødt til at vente lidt bag cyklisterne, før du kan komme forbi – også selv om det måske kan føles irriterende. Hvis det fx kommer modkørende, eller vejen svinger, må du vente, indtil det er sikkert at overhale.

Omvendt skal cyklister være opmærksomme og trække ind til siden, når der kommer biler bagfra, som vil overhale. Kører cyklisterne to og to, skal de trække ind på en række og give plads til overhalingen.

Måske har cyklisterne ikke opdaget dig

På cykel kan det være svært at høre, at der kommer en bil bagfra. Især hvis det blæser, kan man have en del vindstøj i ørene, som gør at man ikke opdager bagfrakommende biler. El-biler kan også være svære at høre. Så hav tålmodighed og lad være med at hidse dig op, hvis du ikke kan komme forbi med det samme. Cyklister i store grupper skal typisk have lidt ekstra tid til at nå at kommunikere til alle i gruppen, at de skal trække ind på linje.

Cyklisten er den svage part

Hvis man som cyklist bliver passeret tæt på af en bil i høj fart, kan det opleves utrygt eller endda farligt. Vindtrykket fra bilen kan få cyklisten til at slingre eller miste kontrollen over cyklen. Så tænk på det, når du overhaler. Hvis du har anhænger bag på bilen eller kører i lastbil, så hold ekstra god afstand. Længden på dit køretøj kan overraske cyklisterne.

Gode råd til bilister

  • Sæt farten ned, hold afstand til cyklister. Vent med at overhale, til der er tid og ordentlig plads til at overhale sikkert og hensynsfuldt. Hold mindst 1,5 meters afstand, når du kører forbi. Er det en smal vej, hvor det ikke er muligt at holde 1,5 meters afstand, så være ekstra opmærksom på at køre stille og roligt forbi cyklisterne, så det ikke bliver farligt.  

  • Hvis cyklisten/cyklisterne ikke trækker ind til højre med det samme, så hav tålmodighed. Måske har cyklisten ikke hørt dig – eller måske er højre side af vejen hullet, ujævn eller fuld af småsten, som er farlige at køre på. 

  • Hvis der kommer modkørende biler, så vent bag cyklisten, til den/de modkørende har passeret. Lad være med at trykke speederen i bund og drøne forbi for at nå at overhale cyklisten før de modkørende. Det kan blive farligt for cyklisterne, den modkørende - og dig selv. 

Spørgsmål og svar