Hund i bilen

Når du har din hund med i bilen, er det en god idé at sikre den. Både for din egen og hundens skyld. 

Hund i bilen

Du kan sikre din hund på flere måder

Hundebur 

Hundeburet skal fastgøres solidt i bunden af bagagerummet. Det må ikke stå løst, for så vil hele buret kastes rundt i bilen ved en ulykke. Et hundebur kræver en bil af en vis størrelse, især hvis det er en stor hund. En mindre hund kan måske klare sig med en solid transportkasse, som er fastgjort forsvarligt.  

Det er sikrest for hunden, hvis den står med siden til kørselsretningen. Det er dog ikke i alle biler, at det muligt at anbringe et bur eller en transportkasse sidelæns. 

Sikkerhedssele til hund

Du kan også spænde hunden fast med en særlig hundesikkerhedssele. De findes i forskellige størrelser. Selen spændes omkring hundens krop og klikkes fast i spændet.  

Det er bedst at hunden placeres på bagsædet for at undgå, at den bliver ramt af frontairbaggen på passagersædet foran. 

Hundegitter 

Hvis din bil er egnet til det, kan du sætte et hundegitter op mellem kabinen og bagagerummet. Ved denne løsning er det dog kun passagerer i bilen og ikke hunden selv, der er sikret ved en kollision. 

Mindre dyr 

Hvis du skal køre med mindre dyr, fx en kat, fugl eller marsvin, bør du anbringe det i en transportkasse, som kan spændes fast. Så er dyret bedst sikret mod skader. Og du slipper for at have et løst dyr, der bevæger sig rundt i bilen og kan distrahere dig, når du kører. 

Hvad siger loven? 

I Danmark er det ikke et krav, at hunde og andre kæledyr skal være fastspændte under kørslen. Hunde – og andre dyr - betragtes som gods, når de er med i bilen.  

Her siger reglerne, at ”Personer eller gods må ikke være anbragt på en på sådan måde, så føreren ikke har fuldt udsyn og tilstrækkelig mulighed for at manøvrere køretøjet” (Færdselsloven, § 82). 

Det betyder, at du kan få en bøde, hvis du fx kører bil med en hund på skødet, og den forhindrer dig i at køre bilen sikkert.  

Fx hvis den tager dit udsyn, eller du har svært ved at holde ordentligt på rattet. 

Undersøg reglerne inden rejsen 

Hvis du skal køre til udlandet med en hund i bilen så vær opmærksom på, at der kan være andre regler for transport af hunden. 

I Sverige skal kæledyr være sikret under kørslen, fx ved at anvende transportbur eller speciel sikkerhedssele, og der er krav til burets størrelse. Det kan medføre en bøde, hvis buret er for lille. Reglerne gælder også, hvis man blot er på gennemrejse til Bornholm. 

I Tyskland betragtes dyr også som transport af gods, og de skal derfor sikres forsvarligt under kørslen. Overholder du ikke dette, kan det udløse en bøde. 


Rådet for Sikker Trafiks nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne tilmelde mig nyhedsbrevet

Hold dig opdateret om nye regler i trafikken, få gode råd til at færdes sikkert og quiz dig klogere om trafik.

Nyhedsbrevet udkommer cirka en gang om måneden.

Se også: