Stram selerne så meget, at du lige kan få en flad hånd ind under. Sidder selen for løst, er der risiko for, at den ikke holder dit barn ordentligt på plads, hvis der sker en ulykke. Tjek også, at selerne ikke er snoede.
Autostol: 0-15 mdr.
Sådan spænder du baby fast inden køreturen.
Alder: nyfødt - ca. 15 måneder (0-13 kg)
Sådan spænder du din baby fast
En babyautostol kan bruges fra barnet er nyfødt og er den sikreste løsning. I babyautostolen har barnet ryggen mod kørselsretningen og sidder godt beskyttet i tilfælde af en hård opbremsning eller en kollision.
Se hvordan du spænder din baby fast
Det er en god idé at prøve at montere stolen i bilen, inden I skal ud på den første køretur med barnet.
Hjemturen bliver mere rolig for jer, hvis I ved, hvordan I skal gøre. Læs brugsanvisningen nøje, så du sikrer dig, at alt er monteret korrekt.
Husk, at en bagudvendt autostol ikke må placeres på forsædet, hvis der er en aktiv airbag. Airbaggen skal slås fra, ellers skal barnet om på bagsædet.
Det er en god idé at prøve at montere stolen i bilen, inden I skal ud på den første køretur med barnet.
Kom sikkert hjem fra hospitalet
Det sikreste er at spænde barnet fast i en babyautostol. I babyautostolen har barnet ryggen mod kørselsretningen og sidder godt beskyttet i tilfælde af en hård opbremsning eller en kollision. I videoen kan I se, hvordan I spænder baby korrekt fast i babyautostol.
Sørg for, at I har tjek på, hvordan autostolen fastgøres og hvordan selerne spændes, inden I skal ud på den første køretur med barnet. Det bliver mere roligt for jer, hvis I ved, hvordan I skal gøre.
Børn, som er meget små – fx for tidligt fødte – kan ofte ikke spændes ordentligt fast i en babyautostol, da selerne ikke kan strammes nok. I stedet kan I bruge en transportlift med seler. I transportliften ligger barnet ned og spændes fast med selen. Transportliften er også en god løsning til børn, som har særlige problemer eller sygdom, der betyder, at de ikke kan bruge en babyautostol.
Spørgsmål og svar
Ja, du kan sagtens bruge en baby-autostol på længere køreture. Det er ikke farligt for barnet. Sørg blot for at tage barnet op af autostolen, når I alligevel holder pauser på turen.
Tag en pause, hvis barnet er uroligt. Kør ind til siden, hvis dit barn fx græder og gør dig ukoncentreret i trafikken. Kør først videre, når der er ro på situationen, og du kan have din opmærksomhed rettet mod trafikken.
Hvis dit barn er for tidligt født eller har særlige helbredsproblemer, så tal med sundhedsplejersken, om det er nødvendigt med en løsning, hvor barnet kan ligge mere ned. Der findes nogle få autostole, der er beregnet til det.
De fleste børn kan dog godt spændes fast i en almindelig babyautostol, selvom de er meget små. Nogle modeller kan vippes lidt, så barnet ligger mere vandret.
Barnet er vokset ud af babyautostolen, når hovedet begynder at stikke op over kanten på stolen, eller vægtgrænsen er overskredet. Så er det tid til at skifte til en større model. Det sker som regel mellem 8 og 15 mdr., afhængigt af hvor hurtigt barnet vokser.
Bemærk: I i-Size autostole (godkendt med ECE R129) skal børn sidde bagudvendt, til de er mindst 15 måneder.
Er I to voksne i bilen, så placér barnet i baby- autostolen på bagsædet sammen med den ene voksne. Så kan den ene tage sig af barnet, mens chaufføren kan koncentrere sig om at køre bil.
Hvis du kører alene med barnet, kan det være en fordel at have babyautostolen ved siden af dig på forsædet, så du bedre kan holde øje med barnet. Men så skal airbaggen i passagersiden være koblet fra.
Nej, det er den ikke, hvis den bruges med almindelig sund fornuft og kun til bilkørsel – og ikke fx derhjemme for at holde barnet i ro.
Nej, det er ikke tilladt at bruge en seleforlænger til at spænde en autostol fast med. Seleforlængere er kun beregnet til transport af gods. Du kan i stedet få monteret en længere sele i bilen.
En autostols levetid er normalt ca. 10 år, men det afhænger selvfølgelig af, hvor meget den er blevet brugt.
Køb aldrig en brugt autostol, hvis den har skader eller har været i med i en trafikulykke.