Pak bilen rigtigt

Forbered jer inden ferien, så I får en sikker køretur.

Pak bilen rigtigt

Fem gode råd

Pak bilen med omtanke

Placer tunge ting lavt og længst fremme i bagagerummet. Hav ikke en masse liggende løst inde i bilen. De kan blive kastet rundt i bilen, hvis du bremser hårdt op eller hvis der sker en ulykke. Selv små genstande kan gøre stor skade på passagererne. Har du tagboks, så brug den til de lette ting.

Find vej

Brug GPS eller tag et overskuelige kort med i bilen. Og sørg for at din GPS er opdateret, inden I kører hjemmefra. Tast din destination ind, inden bilen starter – aldrig mens du kører.

Planlæg turen

Regn med en realistisk rejsehastighed, så chaufføren ikke bliver stresset, hvis trafikken ikke lige arter sig. Og læg hyppige pauser ind - især hvis du har børn med i bilen. Tag hellere en overnatning på turen i stedet for at presse jer selv til for mange timer bag rattet. Så er I også mere friske, når I kommer frem og ferien starter.

Få styr på udstyret

Det er en god ide at få en mekaniker til at lave et eftersyn på motor, bremser, lygter og dæk, inden du tager ud på en længere bilferie. I nogle lande er der særlige krav til, hvad du skal have med. Fx er det et krav i mange lande, at der er mindst én refleksvest med i bilen. Husk dæk, der passer til årstiden.

Sørg for opladning

Oplad mobiltelefon, iPads og andre tekniske hjælpemidler, inden du kører hjemmefra eller køb kabler, så du kan oplade undervejs. Så du kan tilkalde hjælp, hvis uheldet er ude. Samtidigt kan du være mere sikker på, at underholdningen til børnene ikke løber tør for strøm, hvis de skal se en film eller høre musik.

Hold mange pauser og bevæg jer

Det kan være kedeligt og trættende at køre i mange timer i træk. Ikke mindst for børnene. Så hold mange pauser og gør noget aktivt i pauserne. I kan fx tage et sjippetov med, så alle kan få rørt sig lidt på en sjov måde.

I kø på Autobahn

  • Stopper trafikken pludselig: aktiver havariblinket for at advare bilister, der kommer i høj hastighed bagfra.
  • Det er forbudt at køre i nødsporet. Også selvom køen står helt stille, og der ikke er så langt til næste frakørsel.
  • Nødsporet må kun benyttes, hvis din bil har et teknisk nedbrud.

Husk at tanke i god tid, før måleren er i bund, så du ikke risikerer at løbe tør for benzin


Rådet for Sikker Trafiks nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne tilmelde mig nyhedsbrevet

Hold dig opdateret om nye regler i trafikken, få gode råd til at færdes sikkert og quiz dig klogere om trafik.

Nyhedsbrevet udkommer cirka en gang om måneden.

Se også: