Opret en skolepatrulje

Her finder du hjælp til at oprette en skolepatrulje.

Her finder du hjælp til at oprette en skolepatrulje.

Skolepatruljer oprettes i et samarbejde mellem skolen, politiet og kommunen

Det er ikke en stor udgift for skolen at have en skolepatrulje. Men som minimum skal hver elev have et håndskilt og en skolepatruljevest.

Vi anbefaler desuden, at skolen afsætter et årligt beløb til at belønne eleverne i skolepatruljen. Det kan være alt fra varm kakao og is til biografture og små gaver. I kan også indgå aftaler med lokale butikker eller virksomheder, som kan sponsorere belønningen.

Skole

Hvis I ønsker at oprette en skolepatrulje, skal I starte med at kontakte kommunens tekniske forvaltning.

En lærer på skolen skal fungere som skolepatruljeinstruktør. Det er ofte færdselskontaktlæreren, der står for skolepatruljen. 

Skolen skal indkøbe det lovpligtige skolepatruljeudstyr.

Politi

Politiet har ansvaret for at beslutte, hvor skolepatruljen kan stå, samt hvor mange elever der skal stå skolepatrulje ad gangen. Politiet skal også afgøre, hvordan sikkerheden for skolepatruljens arbejdssted kan øges – fx ved at etablere fodgængerfelter.

Kommune

Kommunen skal sørge for de vejtekniske foranstaltninger.

Tre gode grunde til at have en skolepatrulje

  • Skolepatruljen afhjælper trafikalt morgenkaos omkring skolen
  • Børnene og deres forældre føler sig tryggere i trafikken omkring skolen
  • Eleverne i skolepatruljen bliver mere ansvarsbevidste

Hvordan arbejder skolepatruljen?

Selv om der er lysregulering ved en skole, kan det være svært for de yngste elever at overskue trafikken. De glemmer fx, at der også er grønt for de svingende biler, som kan overse barnet. Derfor står skolepatruljen ved fodgængerfeltet eller lyskrydset foran skolen og hjælper de yngste elever over vejen. 

En skolepatrulje må kun dirigere skolens elever og ikke trafikken. Ifølge færdselsloven skal trafikanter vise særligt hensyn over for skolepatruljen.

Mange steder er trafikken omkring skolen meget tæt, og derfor er det nødvendigt, at skolepatruljen giver tegn til den kørende trafik om, at den gerne vil have lov til at hjælpe de ventende elever over vejen.

Nyttige dokumenter, når du skal oprette en skolepatrulje