Når asfalten giver slip: 8.-9. klasse

Podcastserie med personlige historier om trafikulykker.

Om Når asfalten giver slip

Podcastserien består af tre afsnit. Hvert afsnit tager udgangspunkt i en personlig historie:

  • Sebastian mistede livet, hør hans mor og storebror fortælle om ulykken.
  • Sabrina mistede herredømmet over sin bil, hør hende fortælle om skyld.
  • Jonas mistede førligheden i en trafikulykke, hør ham fortælle om at starte forfra.

Kom godt i gang med undervisningen

Vælg hvilket afsnit dine elever skal arbejde med. Til hvert afsnit hører en kort introduktion, en artikel og et opgaveark. Det finder du her på siden.

Lad dine elever lytte, læse og løse opgaverne, så de får mulighed for at reflektere over konsekvenserne ved de valg, de træffer i trafikken.

Hvert forløb kan afvikles på 4 lektioner og egner sig til Dansk i udskolingen.

Lyt til podcasten på Spotify, Apple Podcast eller Heartbeats

Fotos: Victor Dupont

Sebastian var glad for livet

Dansk, 4 lektioner

En kold nat i februar 2012 kører fire drenge galt. Tre af drengene omkommer på stedet, den sidste dreng, Sebastian, overlever i første omgang, men ender med at omkomme, lige som sine venner. Timerne fra ulykken og frem til Sebastians død er forfærdelige for Sebastians venner og familie. Og tiden efter er fyldt med sorg.

I podcasten fortæller Sebastians mor og storebror om Sebastian, ulykken og livet uden Sebastian. Podcasten er tilrettelagt af Kristine Kjær, som var nær ven med Sebastian.

Til podcasten hører en artikel og et opgaveark. Podcasten varer 46 min.

Lad dine elever lytte til podcasten og læse artiklen. Uddel opgaveark og fortæl eleverne hvilke spørgsmål, de skal arbejde med. Afsæt evt. tid til at samle op i plenum.

Hent opgaveark og artikel - Sebastian

Sabrina har skyldfølelse

Dansk, 4 lektioner

En aften i 2018 kører veninderne Sabrina og Cecil en tur. Sabrina er 18 år og har lige fået kørekort, det er hendes bil og hende, der sidder bag rattet. Veninderne hygger og hører høj musik. Pludselig er der et sving på vejen, som Sabrina overser. Hun mister herredømmet over bilen, de kører af vejen, bilen ruller rundt og lander på taget. Begge piger bliver kastet ud af bilen. De overlever, men Cecil lever i dag med en kronisk hjernerystelse.  

I podcasten fortæller Sabrina om ulykken og den skyld hun føler, fordi det var hende, det kørte bilen, da hendes veninde kom alvorligt til skade. Podcasten er tilrettelagt at Kristine Kjær, som selv har haft en alvorlig ulykke tæt inde på livet. 

Til podcasten hører en artikel og et opgaveark. Podcasten varer 43 min.

Lad dine elever lytte til podcasten og læse artiklen. Uddel opgaveark og fortæl eleverne hvilke spørgsmål, de skal arbejde med. Afsæt evt. tid til at samle op i plenum.

Sabrina medvirker også i DRs dokumentarserie 'Frigear', der følger en række unge mennesker, for hvem biler er omdrejningspunktet i livet.

Se 'Frigear' her

Hent opgaveark og artikel - Sabrina

Jonas skulle have sagt fra

Dansk, 4 lektioner

En solrig eftermiddag i 2003 får 18-årige Jonas et lift af en veninde. De skal hjem fra skole, og det er en tur, de har kørt mange gange før. Pludselig mister veninden kontrollen over bilen og de forulykker. Jonas vågner op seks dage senere i en hospitalsseng. Det første han ser er hans forældre, som begge har grædt. Senere får han besked om, at han er blevet lam fra brystet og ned. 

I podcasten fortæller Jonas om livet før ulykken, selve ulykken, og det at skulle lære at leve et liv i kørestol. Podcasten er tilrettelagt af Kristine Kjær, som selv har haft en alvorlig ulykke tæt inde på livet. 

Til podcasten hører en artikel og et opgaveark. Podcasten varer 50 min.

Lad dine elever lytte til podcasten og læse artiklen. Uddel opgaveark og fortæl eleverne hvilke spørgsmål, de skal arbejde med. Afsæt evt. tid til at samle op i plenum.

Hent opgaveark og artikel - Jonas

Kontakt

Petrea Overgaard Busck

Specialkonsulent

Tlf: +45 2871 2532

pb@sikkertrafik.dk

Rosa Nissen

Specialkonsulent

Tlf: +45 6165 0443

rn@sikkertrafik.dk


git