Øvelsesområder
Læs om krav til lukket øvelsesområde, kørsel på vej og kørsel i mørke.
Eleverne skal gennem praktiske øvelser på et lukket område, hvor de lærer at beherske knallerten, før de må komme ud at køre i trafikken. Under al øvelseskørsel må der højst være 6 elever pr. underviser – det gælder både på det lukkede område og ude i trafikken.
Krav til det lukkede øvelsesområde
Øvelsesområdet til knallertundervisningen skal være afspærret, så der ikke er adgang for almindelig færdsel. Området kan være permanent eller midlertidigt, fx i en skolegård eller på en parkeringsplads. Der skal være plads nok til, at alle elever kan køre samtidigt, og til at de forsvarligt kan lave fx bremse- og undvigemanøvrer med en hastighed på 30 km/t. Erfaringsmæssigt kræver det et areal på ca. 40 x 100 meter.
Det er en fordel, at området ligger i nærheden af depotet for både knallerter og relevant udstyr.
Øvelseskørsel på offentlig vej
Under øvelseskørsel på offentlig vej skal underviseren kunne kommunikere til hver enkelt elev via radio. Det øger sikkerheden og giver mulighed for at korrigere elevernes manøvrer med det samme. Det betyder også, at eleverne bliver fortrolige med radioudstyret, inden de skal til den praktiske prøve, hvor radio-udstyr er obligatorisk.
De konkrete muligheder for øvelser i trafikken afhænger naturligvis af lokale forhold og muligheder (som fx rundkørsler, lyskryds mv.) Som underviser bør du på forhånd have udvalgt og fastlagt en passende rute, så eleverne kommer igennem de nødvendige øvelser - og helst i en rækkefølge, som svarer til undervisningens emner.
Øvelseskørslen må ikke sinke trafikken unødigt eller være til fare for færdselssikkerheden.
Kørsel i mørke
Ca. 1/3 af knallertulykker med unge sker i mørke. Hvis det er praktisk muligt, er det en god ide at tilrettelægge undervisningen sådan, at eleverne prøver at køre i mørke.