Danskere på vej

I det sekund vi lukker døren bag os, er vi alle sammen trafikanter.

Stina Glavind, 47 år, adm. direktør for FDM

Jeg er lige ankommet til FDM her i Lyngby fra min bopæl på Frederiksberg. Jeg skal som regel nå at aflevere og hente min datter, så rent praktisk pendler jeg i min forholdsvis nye el-bil, som jeg er utrolig glad for. Bilen har stor betydning for mig, da den giver mig frihed til at komme derhen, hvor jeg vil, og når jeg vil. Den er essentiel for at få hverdagen til at hænge sammen for vores familie.  

Vaner i trafikken? 
Jeg har kørt bil i ca. 30 år og synes selv, at jeg er god til at holde fast i de klassiske dyder. Jeg kigger mig eksempelvis altid over skulderen, når jeg skal svinge. Det er jo tankevækkende, at en kørelærerinstruks kan blive til vane, der selv efter 30 år gentager sig hver dag. Det er en refleks, jeg er stolt af. 

Jeg er den type, der nyder roen på vej til og fra arbejde trods en tæt trafik. Det forekommer, at jeg hører nyheder på vejen, men jeg holder mest af stilheden og lader op til arbejdsdagen. Så på den måde lader jeg mig ikke forstyrre af hverken støj eller trafik – jeg forsøger at glide med trafikken. 

Ting der irriterer dig i trafikken, som du også selv gør?
Vi har et sæt spilleregler i trafikken, som er enkle at forstå og som alle kender. De udgør rygraden i vores færdsel og mobilitet uanset om du er fodgænger, cyklist eller bilist. Derfor overrasker og irriterer det mig, når nogle få vælger at tilsidesætte reglerne. Jeg oplever, at respekten for en af de mest enkle regler er faldende – nemlig det røde lys. Alt for mange kører lige til grænsen her. Vi er nødt til at kunne regne med hinanden her. Når jeg holder for rødt, så betyder det jo, at der er grønt for andre. 

Af den grund er jeg meget bevidst om selv at være den bedste version af mig selv i trafikken ved at overholde reglerne. Men selvfølgelig tager jeg også mig selv i at træffe mindre gode beslutninger, så som at krydse trafikerede veje uden at bruge fodgængeroverfeltet, når jeg er til fods. 

Noget, du godt kunne tænke dig var anderledes i trafikken?
Jeg savner rummelighed og forståelse for, at vi alle er en del af en sund trafikkultur. Jeg synes, at det er ærgerligt, at vi har en debat om, hvem der er vigtigst i trafikken og hvem, der har retten til vejen. På en dag er jeg selv både fodgænger, cyklist og bilist, så det er jo ikke vanskeligt at leve sig ind i andre trafikanters udfordringer. Så hvis vi nu accepterer og rummer, at alle skal være her på hver sin måde, så kan vi gøre kulturen endnu bedre. Det at tage hensyn til andre, hvad enten de går cykler eller kører, er en grundlæggende værdi i vores kultur. 

Hvad gør du selv for at have en god oplevelse? 
For nylig havde jeg en særlig god oplevelse på Vesterbrogade. Jeg ville krydse vejen med min lille datter uden at benytte fodgængerovergangen, som lå mindst 300 meter væk. Jeg kunne godt fornemme, at det ville kræve særlig opmærksomhed at komme over. Pludselig og helt ud af det blå holder to bilister fra hver sin retning tilbage og danner en sikker korridor, så vi kan passere vejen trygt og sikkert. Den generøsitet, jeg oplevede den dag, gør mig taknemmelig og den smitter. Jeg får selv lyst til at udvise mere venlighed.