Forældre til teenagere i trafikken

Som forældre til teenagere har du ansvar og indflydelse på deres adfærd i trafikken.

Om at være forældre til teenagere i trafikken

Som forældre til teenagere har du ansvar og indflydelse på deres adfærd i trafikken. Se hvordan du kan tale trafik med en teenager.

Tag stilling

Start med at tage stilling til, hvordan du gerne vil have at dit barn begår sig i trafikken. Forventer du at dit barn er opmærksom i trafikken (fx ikke hører musik og bruger telefonen). Og hvad er din holdning til cykelhjelm, alkohol og hvor hurtigt knallerten må køre?

Lav regler eller konkrete aftaler

Regler virker bedre end dialog. Brug gerne fakta og loven som argument. Sig fx: ”Der sker mange ulykker med uopmærksomhed. Jeg vil ikke have, at du kommer til skade, hvis du SMS’er når du cykler. Du kan også få en bøde”. Foreslå din teenager at stoppe op eller lade mobilen blive i lommen. 

Støt dit barn i at sige fra

Når forældre har lavet klare regler, f.eks. om fart og alkohol, har de unge lettere ved at sige fra over for vennerne. Fordi teenagere handler impulsivt, er det en god idé at komme disse situationer i forkøbet og give dem en vej ud. Sig fx: ”Hvis du sidder i en bil med ældre venner, der kører for stærkt, så sig at jeg har skrevet, at du skal komme hjem nu. ” 

Alliér dig med andre forældre

Andre forældre synes også, at det er svært at blande sig. Tag derfor trafik op på forældremødet, og lav eventuelt retningslinjer for hele klassen - f.eks. om alkohol og brug af cykelhjelm og mobiltelefoner. 

Se på dine egne trafikvaner

Hvis du selv lever op til de råd, du giver, er der langt større chance for, at dit barn efterlever dem. Er det tid til at lette foden fra speederen og lade mobilen blive i tasken?


git