En cykelhjelm kan holde i ca. 10 år, hvis du passer godt på den. Men den skal skiftes ud, hvis den får et hårdt slag, eller hvis noget går i stykker på den.
Spænd hjelmen rigtigt
Vælg en behagelig cykelhjelm og spænd den godt fast.
Hjelmen skal være rar at have på og passe til dit hoved. Selvom du har lyst til at vælge hjelm efter dens udseende, så prøv alligevel nogle forskellige hjelme. Hvis hjelmen er behagelig at have på, er der større sandsynlighed for at du bruger den.
Sådan spænder du hjelmen:
- Din hjelm skal sidde fast på dit hoved, men uden at stramme. Justér spændet i nakken, så du kan bukke dig ned uden at hjelmen falder af.
- Hjelmen skal sidde vandret på hovedet, så den dækker panden og nakken. Der skal være omkring to cm fra øjenbrynet til hjelmens forkant.
- Remmene i siderne skal samles med spænderne lige under ørerne.
- Når du spænder remmen under hagen, skal der være plads til to fingre under remmen.
Gør det til en vane at tjekke remmene en gang om ugen – også på dit barns cykelhjelm.
Generelt er alle cykelhjelme, der sælges i Danmark, godkendte og opfylder kravene til beskyttelse af hovedet. Så hvis du bruger hjelmen korrekt og spænder den godt fast, er du godt beskyttet.
Du kan evt. kigge på Forbrugerrådets tests af cykelhjelme (kræver medlemskab), hvis du vil vide mere om de enkelte mærker af hjelme.
Mange nye cykelhjelme har såkaldt MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Det er et system, der gør, at inder- og yderskallen på hjelmen kan bevæge sig en lille smule i forhold til hinanden. Det er en fordel, hvis man styrter og lander i en skæv vinkel. Så gå efter en hjelm med MIPS (eller tilsvarende system), hvis du alligevel skal skifte din hjelm ud.
Se efter godkendelserne. En godkendt cykelhjelm skal være mærket med CE og EN 1078. En airbag-cykelhjelm (Hövding) har dog kun CE-mærke, da den ikke kan testes på samme måde som andre cykelhjelme.
En Hövding er et alternativ, hvis du ikke ønsker at køre med en almindelig cykelhjelm på hovedet.
Men husk, at den løbende skal lades op. Er der ikke strøm på, virker den ikke. Du skal også huske at tænde og slukke den, når du hhv. stiger på og af cyklen.
Hvis du ikke føler dig tryg ved at bruge en Hövding, så skift til en klassisk cykelhjelm
OBS. Hövding er gået konkurs
I december 2023 gik Hövding konkurs, efter at Konsumentverket i Sverige indførte et midlertidigt forbud mod salg af ”Hövding 3” Sverige. Det skete efter, at der opstod usikkerhed om, Hövding 3 opfylder de gældende EU-krav til personligt sikkerhedsudstyr.
Sikkerhedsstyrelsen har i januar 2024 opfordret danske forhandlere at stoppe salget af Hövding 3.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har en Hövding 3?
Hvis du cykler med en Hövding 3, og du er blevet i tvivl om, hvorvidt den er sikker, anbefaler vi, at du skifter til en almindelig cykelhjelm.
Vi anbefaler ikke, at du dropper at bruge din Hövding 3, hvis det betyder, at du cykler uden nogen form for hovedbeskyttelse.
Om vinteren kan du tage en tynd hjelm-hue på under cykelhjelmen. Brug ikke en tyk hue, da cykelhjelmen så ikke kan sidde ordentligt fast.
Det er en meget dårlig idé at sætte noget uden på cykelhjelmen som fx klistermærker eller andet pynt. Det kan betyde, at hjelmen ikke virker ordentligt.
Et klistermærke eller andet kan fx gøre, at hjelmens overflade bliver mere ru og derfor ikke "glider af" på asfalten, som den skal. Eller at hjelmens overflade bliver opløst af de kemiske komponenter i klistermærket.
Producenten af cykelhjelmen kan ikke garantere, at cykelhjelmen lever op til standarden og virker efter hensigten, hvis der er limet ting på den, som producenten ikke har godkendt.
Så lad være med at sætte noget uden på cykelhjelmen.
Rådet for Sikker Trafiks nyhedsbrev
Hold dig opdateret om nye regler i trafikken, få gode råd til at færdes sikkert og quiz dig klogere om trafik.
Nyhedsbrevet udkommer cirka en gang om måneden.