Færdselslovens § 55a: ”Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdt teleudstyr og andre håndholdte kommunikationsapparater”.
Mobiltelefon og uopmærksomhed i trafikken
Hvad siger loven?
Det er forbudt at bruge håndholdt mobil og fx taste eller skrive på dit smartwatch på håndleddet, når du kører.
Det gælder både, når du kører personbil, lastbil, bus, motorcykel, lastbil, stor knallert, lille knallert, traktor, motorredskab, cykel, el-løbehjul og andre små motoriserede køretøjer, samt hvis du rider.
Forbuddet mod at bruge mobil mv. håndholdt gælder også, når du fx holder for rødt eller holder i kø. For så betragtes du stadig som kørende. Hold ind til siden og stands, hvis du vil bruge håndholdt udstyr.
Det koster det at bruge håndholdt mobil under kørslen:
- I bil, lastbil, bus, stor knallert, motorcykel mv.: 1 klip i kørekortet, en bøde på 1.500 kr. og 500 kr. til Offerfonden
- Lille knallert: 1.500 kr. i bøde
- På cykel: 1.000 kr. i bøde
- På el-løbehjul og andre små motoriserede køretøjer: 1.000 kr. i bøde.
Vis hensyn og vær opmærksom
Den vigtigste grundregel i Færdselsloven handler om, at alle skal vise hensyn til hinanden og være opmærksomme, så der ikke opstår farlige situationer eller ulykker i trafikken.
§3. Trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres. Der skal også vises hensyn over for dem, der bor eller opholder sig ved vejen.
Det betyder i praksis, at alle har ansvar for at passe på hinanden, holde fokus på trafikken og se sig godt for.
Ofte stillede spørgsmål
Forbuddet omfatter håndholdt brug af al teleudstyr såsom mobiltelefoner, tablets, GPS’er, computere, smartwatches, walkie-talkier mv.
Eller med andre ord: alle former for elektronisk udstyr, som kan udsende/modtage radiobølger til kommunikation – herunder fx brug af internettet eller at finde vej.
Det er også forbudt at bruge udstyret håndholdt, selvom det er slukket eller ikke har forbindelse til internettet.
Når du har et smartwatch på håndleddet/armen, må du ikke trykke på dets knapper eller skærm for fx at læse eller skrive beskeder, men du må gerne bruge det håndfrit, dvs. kigge på det eller fx betjene det stemmestyret.
Hvis du vil betjene dit smartwatch fysisk - dvs. trykke på dets knapper eller display - skal det være placeret i en holder, der er fastmonteret i bilen.
For at det er lovligt at bruge mobiltelefon, GPS, tablet mv. under kørslen kræver det:
- at du betjener udstyret uden fysisk berøring af dets egne knapper eller display. Du må altså gerne kigge på det, bruge stemmestyring, betjene eftermonterede knapper/display på fx køretøjets instrumentbræt eller bruge headset.
eller
- at mobiltelefon/GPS/tablet mv. er anbragt i en holder, der er fastgjort i/på køretøjet. Hvis udstyret er anbragt i en fastgjort holder, må du altså gerne trykke på knapperne.
Nej, det er ikke lovligt fysisk at betjene en mobiltelefon, GPS, tablet mv., der ligger løst, fx på sædet ved siden af dig eller i dit skød. Den skal være monteret i en fastgjort holder, for at du fysisk må røre ved den.
Ja, du må gerne have høretelefoner på og mobilen liggende i skødet eller på forsædet under kørsel, men du må ikke fysisk betjene selve telefonen, mens du kører.
Du må gerne bruge knapper på mobilens headset til at ringe op eller finde vej.
Ja, du må gerne have din mobiltelefon/ GPS mv. liggende løst i bilen, men du må ikke indstille den eller tage den op, mens du kører.
Ja, du må gerne bruge bilens touchskærm eller en fastmonteret mobiltelefons/GPS's mv. skærm under kørsel.
Nej. Det er føreren af bilen (dvs. den 17-årige) der har ansvaret for kørslen, så ledsageren må gerne tale i håndholdt mobiltelefon.
Men husk, at du som ledsager er med i bilen for at komme med råd og vejledning til den unge. Det anbefales derfor, at du har din opmærksomhed rettet mod kørslen og ikke taler i mobiltelefon eller laver andre ting, der distraherer dig fra at følge med i trafikken.
Følgende er undtaget for forbuddet mod håndholdt brug under kørslen:
- Politiets, redningsberedskabets, redningskorps eller ambulanceføreres brug af håndholdt mikrofon, der er tilkoblet fastmonteret teleudstyr, hvis brugen er nødvendig af hensyn til de pågældende enheders arbejde. Det samme gælder for erhvervschaufførers brug af håndholdt mikrofon, der er tilkoblet fastmonteret teleudstyr, hvis brugen er nødvendig af hensyn til erhvervsmæssige transporter.
- Kørelæreres brug af håndholdt mikrofon, der er tilkoblet fastmonteret teleudstyr, hvis brugen er nødvendig for køreundervisningen til lille knallert, stor knallert, motorcykel eller traktor/motorredskab.
- Forsvarets brug af fastmonteret og mandbåret teleudstyr, hvis brugen er nødvendig for forsvarets operative indsats eller taktiske og operative uddannelses- og øvelsesvirksomhed.
Hvis du har din mobiltelefon siddende i en holder på armen, må du ikke trykke på mobilens knapper eller display, men du må gerne bruge den håndfrit, dvs. fx kigge på den, betjene den stemmestyret eller via headset.
For at du lovligt fysisk må trykke på knapper eller display på din mobil mv. på cykel, knallert, el-løbehjul og andre små motoriserede køretøjer, skal udstyret sidde i en holder på køretøjet.
Mens der er klare regler for brug af mobiltelefon mv., er der ikke på samme måde lavet regler for andre distraherende ting, man kan foretage sig under kørslen. Det gælder fx at læse i papirer, samle ting op, trøste børn eller lægge make up. Der er så mange ting, der kan forårsage uopmærksomhed, at det vil være umuligt at lovgive om dem alle.
Men uanset, at der ikke er faste regler for hver enkelt ting, skal man stadig overholde grundreglen om, at Trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres. (Færdselsloven, §3)
Man kan altså godt blive dømt for være uopmærksom, hvis man laver andet end at tale i håndholdt mobil.
Politiet vurderer derfor i hvert enkelt tilfælde, om paragraffen er overtrådt. Det kan fx være, hvis de ser en bilist køre bil og kigge i papirer samtidigt.
Der bliver ofte brugt videooptagelser som bevis i den slags sager.
Rådet for Sikker Trafiks nyhedsbrev
Hold dig opdateret om nye regler i trafikken, få gode råd til at færdes sikkert og quiz dig klogere om trafik.
Nyhedsbrevet udkommer cirka en gang om måneden.