- Før 1976 var der ingen fast promillegrænse i Danmark. Politiet skulle i hvert tilfælde vurdere, om føreren var for påvirket til at køre sikkert.
- 1976: Der bliver indført en fast promillegrænse på 0,8.
- 1998: Promillegrænsen bliver sat ned til 0,5
Promillegrænser
Se promillegrænser for de forskellige køretøjer.
I Danmark er promillegrænsen 0,5.
Promillegrænsen gælder for:
- Lille knallert
- Stor knallert
- Speed pedelec
- Motorcykel
- Bil
- Lastbil
- Bus
- Elektrisk løbehjul
- Elektrisk skateboard
- Uniwheel og lign.
- Motorredskab
Du kan godt blive straffet for spirituskørsel, selv om din promille er under 0,5. Det sker, hvis du er så påvirket, at du ikke er i stand til at køre sikkert.
Fuld på cykel
På cykel er der ingen fast promillegrænse. Men du må ikke cykle, hvis du er så påvirket, at du ikke kan cykle sikkert. Hvis politiet vurderer, at du ikke kan cykle sikkert, får du en bøde på 1.500 kr.
Nej, det kan du ikke. Det går ikke ud over kørekortet, hvis du kører spritkørsel på et køretøj, der ikke kræves kørekort til. Men du kan få en bøde på 1500 kr.
Det er generelt ikke tilladt at sejle, hvis man så påvirket, at man ikke kan gøre det sikkert.
Der er promillegrænse på 0,5 for:
- Erhvervssejlads
- Fritidsfartøjer over 15 meter
- Speedbåde, der kræver speedbådsbevis
- Vandscootere og lign.
Læs mere alkohol til søs hos Søsportens Sikkerhedsråd.
Hvad står der i Færdselsloven?
§53. For spirituskørsel straffes den, som fører eller forsøger at føre et motordrevet køretøj efter at have indtaget spiritus i et sådant omfang, at alkoholkoncentrationen i blodet under eller efter kørslen overstiger 0,50 promille, eller at alkoholkoncentrationen i udåndingsluften under eller efter kørslen overstiger 0,25 mg pr. liter luft.
Stk. 2. For spirituskørsel straffes endvidere den, som fører eller forsøger at føre et motordrevet køretøj efter at have indtaget spiritus i et sådant omfang, at den pågældende ikke kan føre køretøjet på betryggende måde.
Stk. 3. Cykel, hestekøretøj eller hest må ikke føres eller forsøges ført af nogen, der af de grunde, der er nævnt i stk. 2, eller som følge af påvirkning af spiritus befinder sig i en sådan tilstand, at han er ude af stand til at føre køretøjet eller hesten på betryggende måde.
Læs mere i Færdselsloven.
Rådet for Sikker Trafiks nyhedsbrev
Med Rådet for Sikker Trafiks nyhedsbrev holder vi dig opdateret om nye regler i trafikken, gode råd til at færdes sikkert, du kan quizze din trafikviden og se interessante videoer.
Nyhedsbrevet udkommer ca. en gang om måneden.