Hvem kører spirituskørsel?
Der er mange årsager til spritkørsel. Ni ud af 10 spritbilister er mænd.
Hvert år sigter politiet ca. 6.000 personer for spirituskørsel. Blandt dem er mændene klart i overtal. Omkring ni ud af 10 spritbilister er mænd.
Der kan være mange grunde til, at man ender som spritbilist.
Her kan du se de 6 typer af spritbilister:
Chancebilisterne
Chancebilisterne er, som navnet indikerer, de spritbilister, som en sjælden gang imellem forsøger at snige en brandert hjem, fordi de oplever, at der ikke er andre alternativer, og fordi de ikke finder risikoen for at blive taget af politiet (eller at køre galt) stor nok til at lade være.
Vanekørerne
Vanekørerne er de spritbilister, der gentagne gange kører spritkørsel, fordi de oplever at slippe godt fra det gang på gang. Erfaringen siger dem, at de har kontrol over situationen, fordi de aldrig eller sjældent kommer galt af sted.
De overraskede
De overraskede er de bilister, der selv er overbevist om, at de ikke har drukket for meget til at køre. De føler sig ikke fulde og bliver meget overraskede, når de bliver taget af politiet. De tror fuldt og fast på, at de er på den sikre side.
Dagen-derpå-bilisterne
Dagen-derpå-bilisterne er de bilister, der i princippet gør alt ’det rigtige’. De kører ikke berusede hjem efter festen, men planlægger et alternativ som for eksempel at overnatte på stedet eller tage en taxa hjem. Alligevel kommer de til at køre spritkørsel, når de for eksempel skal hjem næste morgen eller har andre gøremål dagen efter, hvor de kører bil og tror, at de er blevet ædru.
Affekt-kørerne
Affekt-kørerne er spritbilister, der kører i affekt. De ved godt, de har fået for meget, men de bliver så påvirkede af en situation, at de kører alligevel. Det kan for eksempel være, at de bliver uvenner med kæresten/vennerne/familien til en fest. Det kan også være, at der opstår en akut situation, der gør, at de føler, de bliver nødt til at køre, selvom de har drukket.
Alkoholafhængige
Alkoholafhængige er de bilister, der har et decideret alkoholproblem. Deres høje, daglige forbrug af alkohol gør, at spritkørsel er et ud af mange andre og store problemer i deres liv. Nogle bliver taget gentagne gange med høje promiller og er blevet ”ligeglade” med det og kører alligevel – også selv om nogle af dem har mistet kørekortet for længst.
Hvad kan du gøre?
Du kan få gratis og anonym rådgivning, hvis du selv drikker for meget eller er pårørende:
- Kontakt Alkolinjen.
Rådet for Sikker Trafiks nyhedsbrev
Hold dig opdateret om nye regler i trafikken, få gode råd til at færdes sikkert og quiz dig klogere om trafik.
Nyhedsbrevet udkommer cirka en gang om måneden.