Straf for narkokørsel

Du kan miste kørekortet i flere år, hvis du kører narkokørsel.

Politikontrol

Kører du med ulovlige, euforiserende stoffer i blodet, er straffen den samme, som hvis du kørte spirituskørsel med 1,21 promille:

  • Du får frakendt dit kørekort ubetinget i 3 år
  • Du får en bøde
  • Du skal gennemføre et kursus i Alkohol, Narko og Trafik. Kurset varer samlet set 12 timer og koster 3.200 kr.
  • Du skal bestå en ny teori- og køreprøve.

Bliver du taget flere gange med ulovlige stoffer og/eller alkohol i blodet, stiger straffen.

For kørsel med THC (hash) i blodet er straffen gradueret alt efter, hvor højt indhold, der bliver målt i blodet.

Hvor længe kan man måle hash i blodet?

Det er umuligt at sige præcist, hvornår det aktive stof i hash - THC - er ude af blodet, men der kan godt gå lang tid. Hvor længe afhænger af styrken, mængden og hvor hyppigt man ryger/indtager hash.

Så lad være med at køre bil, hvis du ryger hash.

Det inaktive nedbrydningsprodukt af cannabis hedder THC-syre. Man kan påvise THC-syre i urinen i meget længere tid end i blodprøven.  Men det er ikke målingen af THC-syre i urinen, der bruges som bevis. Det er indholdet af THC i blodet.

Straf for hashkørsel

Straffen for at køre med lave koncentrationer THC (hash) i blodet er mildere end for høje koncentrationer. Altså samme princip som ved spritkørsel, hvor en lav alkoholpromille giver en lavere straf end en høj promille.

Den nedre grænse for, hvornår det er ulovligt at køre med THC (hash) i blodet er tæt på nul, nemlig 0,001 mg THC pr. kg blod.

  • Straffen for at køre med de laveste koncentrationer af THC (0,001-0,003 mg) i blodet er et klip i kørekortet og ½ måneds nettoløn i bøde.
  • Hvis du har højere koncentrationer THC (0,003-0,009 mg) i blodet, får du en bøde på 1 måneds nettoløn og enten en betinget frakendelse eller en ubetinget frakendelse af kørekortet i 3 år.
  • Hvis du kører/har kørt flere gange med højere koncentrationer THC (over 0,009 mg) i blodet, andre ulovlige stoffer og/eller alkohol i blodet, stiger straffen og du får frakendt kørekortet i længere tid.

Rådet for Sikker Trafiks nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne tilmelde mig nyhedsbrevet

Hold dig opdateret om nye regler i trafikken, få gode råd til at færdes sikkert og quiz dig klogere om trafik.

Nyhedsbrevet udkommer cirka en gang om måneden.

Se også: