Hvis du kører over for rødt lys i bil, på motorcykel, lastbil, bus og andre motorkøretøjer, får du et klip i kørekortet, en bøde på 2.000 kr. og 500 kr. til Offerfonden.
På cykel er bøden 1.000 kr., og for fodgængere er den 700 kr.
Sådan er reglerne i lyskryds
Rødt betyder ”stop” og grønt betyder ”kør”. Det ved alle trafikanter. Men hvordan er reglerne, når det gælder gult lys? Og hvad skal du gøre, hvis der er kø i krydset? Få svarene her.
Husk altid at afpasse farten, når du kører mod et kryds, så du kan nå at stoppe, hvis lyset skifter til gult eller rødt.
Kører du bag en anden bil på vej mod et kryds, skal du – som altid – huske at holde afstand. Du skal kunne nå at bremse, hvis bilen foran dig bremser.
Du må aldrig forsøge at presse bilen foran dig til at køre over for gult eller rødt, så du ”lige kan komme med over”. Det kan resultere i en kollision, hvis bilen foran dig bremser, som den skal. Og du vil normalt få skylden for ulykken.
Når du kommer kørende mod et kryds og lyssignalet skifter til gult, skal du stoppe. Du må ikke passere stoplinjen, medmindre det vil medføre fare at stoppe.
Når der er rødt og gult samtidig, skal du stoppe. Du må ikke passere stoplinjen.
Når der er rødt lys, skal du stoppe. Du må ikke passere stoplinjen.
Når der er grønt lys, må du køre. Men husk alligevel at se dig godt for og hold øje med at trafikanter fra den anden retning holder tilbage, som de skal.
Hvis der er kø, må du ikke køre frem, men skal vente bag stoplinjen, til du er sikker på, at du kan komme hele vejen over uden at strande i krydset og blokere for trafikken.
Hvis du kører over for rødt lys i bil, på motorcykel, lastbil, bus og andre motorkøretøjer, får du et klip i kørekortet, en bøde på 2.000 kr. og 500 kr. til Offerfonden.
På cykel er bøden 1.000 kr., og for fodgængere er den 700 kr.
Du må kun køre over for gult lys, hvis det vil være farligt for dig at stoppe for gult.
Ja, det kan du godt. Hvis politiet vurderer, at du skulle have stoppet for gult, kan du få en bøde.
Hvis lyssignalet er gået ud, og der ikke er vigepligttavle (trekant på spidsen) gælder reglen om højrevigepligt. Dvs. at du skal holde tilbage fra alle kørende, der kommer fra din højre side. Hvis der er trafik fra alle retninger, må I indbyrdes finde ud af, hvem der kører først. Kør meget langsomt eller stop helt op, vis hensyn og hold godt øje med de andre. Så plejer det at løse sig ved at trafikken fra de forskellige sider skiftes til at køre frem.
Du skal holde tilbage for alle fodgængere i alle fodgængerfelter, du passerer.
Hvis der er vigepligttavle (trekant på spidsen), har du ubetinget vigepligt for trafikken på vejen på tværs, og du skal vente med at køre ind i krydset, til der er fri bane fra begge sider.
I nogle kryds, hvor der er meget trafik, er der et lyssignal uden grønt lys på den modsatte side, oftest på venstre hjørne. (Nogle steder er der et hvidt kryds over den nederste del, der hvor det grønne lys plejer at være).
Signalet viser venstresvingende, om de modkørende har gult eller rødt lys:
Signalet er en slags serviceoplysning til dig, der skal svinge til venstre, så du kan se, hvornår de modkørende får gult og rødt lys. Du behøver ikke blive utålmodig og føle dig presset til at svinge, så længe lyset er slukket.
Et lyssignal uden grønt lys kaldes for et ”repetitionssignal”.
Det er ikke muligt at beskrive alle situationer, og dermed heller ikke muligt præcist at sige, hvad der er den bedste løsning i hvert enkelt tilfælde.
I færdselsloven står, at man i god tid skal holde vejen åben for udrykningskøretøjer og om nødvendigt standse, hvis der kommer et udrykningskøretøj.
Hvis kørebanen er blokeret, skal man om nødvendigt med forsigtighed ændre sin position, så der kan blive fri passage.
Hvis du holder for rødt, og der ikke er plads til at komme forbi, må du gerne med forsigtighed fx køre lidt frem og ud til siden, så du åbner for udrykningskøretøjet.
Men det afhænger af den konkrete situation. Du må vurdere, hvad der er muligt og sikkert at gøre.
Føreren af udrykningskøretøjet har også en forpligtelse til at ”optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed” over for andre trafikanter.
Hold dig opdateret om nye regler i trafikken, få gode råd til at færdes sikkert og quiz dig klogere om trafik.
Nyhedsbrevet udkommer cirka en gang om måneden.