Sådan vandt vi Kommunernes Skoletrafiktest i Frederikssund kommune
Et tilbud skolerne ikke kan sige nej til
“Skolelederne kalder os for trafikmafiaen” griner Sofie Caspersen fra Frederikssund Kommune, og man kan høre, at navnet er kærligt ment og udspringer af handlekraft og at det er lykkedes at få sikker trafik på dagsordenen i Frederikssund Kommune.
“Trafikmafiaen” består udover Sofie Caspersen, der arbejder i Teknik- og Miljøforvaltningen, af en medarbejder fra Børne- og Ungeforvaltningen i Frederikssund Kommune samt alle færdselskontaktlærerne. De har sat fut under trafikundervisningen i Frederikssund Kommune, hvilket var medvirkende til at Frederikssund Kommune vandt Kommunernes Skoletrafiktest i 2023. Rådet for Sikker Trafik har talt med Sofie Caspersen for at få hendes bedste erfaringer fra arbejdet med sikker trafik.
Da Sofie Caspersen fik opgaven med trafiksikkerhed og samarbejdet med færdselskontaktlærernetværket i kommunen i 2017 var der ikke ret meget struktur eller organisering på arbejdet. Det første hun gjorde, var derfor at lave et årshjul, som sikrede at skolerne kunne lykkedes med målene for faget færdselslære. “Der skete bare ikke helt nok”, fortæller Sofie Caspersen. Skolerne havde for travlt og arbejdet med det timeløse fag druknede i hverdagens andre skemalagte gøremål. Derfor sadlede hun om og begyndte at planlægge og strukturere for lærerne.
Fra lidt over middel til topscorer i Kommunernes Skoletrafiktest
“Det er helt klart trafikdagen, der har rykket”, fortæller Sofie Caspersen og uddyber: “På den årlige trafikdag, er der undervisning på alle skoler, alle klassetrin og alle lærere og elever er involveret. Og det gælder hele Frederikssund Kommune”. Sofie Caspersen forklarer at det selvfølgelig startede med årshjulet, men da der kom mål på indsatserne og da Kommunen satte fælles datoer og konkrete handlinger i kalenderen, begyndte det for alvor at rykke. Her kunne hun se, at hvis hun og kollegerne i kommunen kunne planlægge og sætte mål og datoer i kalenderen sammen med lærerne, skete der noget. Samtidig har Sofie og hendes kolleger også været deltagende i skoleledermøder for på den måde at påvirke både lærere og ledere og understøtte begge parter i deres arbejde med sikker trafik ude på skolerne.
Gør det let for lærerne
Frederikssund Kommune har 5 folkeskoler fordelt på 11 skolematrikler og desuden 2 privatskoler. Alle skolerne tager del i netværket og Frederikssund Kommunes tilbud til skolerne er det samme uanset om de er folkeskoler eller privatskoler. Sofie Caspersen forklarer: “Alle børnene har jo ret til undervisning i sikker trafik og vi understøtter skolerne i netop det. Så betyder det ikke noget, om det er en folkeskole eller privatskole.” Sofie Caspersen projektleder alle de tilbud, kommunen har til skolerne. I begyndelsen skulle skolerne selv booke Sikker Trafik LIVE-ambassadører, men det fungerede ikke særlig godt. Skolerne fik ikke booket i tide og derfor fik Sofie Caspersen idéen om at booke det hele for dem. Hun sikrede at alt var på plads, sådan at det var let for lærerne og skolen. Og dét virkede: “Nu underviser alle skoler i Frederikssund Kommune i den anbefalede undervisning i både indskoling, mellemtrin og udskoling. Alle skolerne har også en færdselskontaktlærer og de deltager i netværksmøder og samarbejder med politiet”, fortæller Sofie Caspersen og fortsætter: “Kommunikationen er også sindssygt vigtig. Jeg gør meget ud af både mails og møder. Jeg skriver direkte til hver lærer og skoleleder, så de ved, at mailen er henvendt til netop dem. Og så prøver jeg at gøre møderne levende og udbytterige, så det er attraktivt at deltage i et netværksmøde”.
Samarbejdet med Nordsjællands Politi spiller en afgørende rolle
Frederikssund Kommune ligger i Nordsjællands Politikreds, hvor de har mål om at alle kommuner i politikredsen samt alle skoler får samme tilbud fra politiet. At politiet har så klar en vision om, hvad de vil med samarbejdet med kommunerne og skolerne er også medvirkende til at det lykkes at få skolerne til at prioritere de konkrete undervisningsaktiviteter som fx. Trafikdag, samt de øvrige tilbud kommunen byder ind med. “Det er medvirkende til at få skolerne til at føle sig som en del af en større helhed - sådan gør alle de andre skoler, så derfor gør vi også”, beskriver Sofie Caspersen.
Selvom man har vundet Kommunernes Skoletrafiktest og satser på at ligge højt på points de kommende år, så er Frederikssund Kommune i fortsat udvikling på trafikområdet:
“Vi knokler for at komme i mål med Frederikssund Kommunes Trafikplan i 2024. Med den skal alt det arbejde, som foregår i Vej-Skole-Politi-samarbejdet, også politisk forankres og besluttes, så det bliver forpligtende og organiseret for fremtiden”, siger Sofie Caspersen.
Tre gode råd fra Frederikssund Kommune til andre kommuner
Vi spurgte Sofie Caspersen om hun kunne give sine tre bedste råd til andre kommuner og hun havde fire gode råd. De kommer her:
- Sæt mål! Bliv enige i færdselskontaktlærernetværket om fælles konkrete målsætninger for trafik og gør det konkret ved at lave et årshjul og/eller en trafikdag. Husk at have ledelsen med om bord på målsætningerne. Både din egen ledelse i forvaltningen, skolechefen og ledelsen lokalt ude på skolerne.
- Kommunikér kort, præcist og uforglemmeligt! Lærere og skolelederen får mange informationer i dagligdagen, så når du mailer eller holder møder, skal du sikre dig, at din kommunikation er relevant, levende, kort og præcis. På den måde ender dit budskab ikke i indbakken som ulæst mail og lærerne er engagerede ved møderne i jeres netværk.
- Følg op på alt på møderne. På den måde binder du jeres fælles indsatser sammen fra gang til gang. Opfølgning på mål, indsatser og aftaler er vigtigere end ny udvikling ved møderne. I hvert fald i starten. Når jeres netværk kører, kan I sagtens udvikle på formen.
- Og så et lille ekstra punkt: Service, service, service. Hver gang du har mulighed for det, så tilpas din kommunikation skarpt til målgruppen og yd alt den ekstra service du kan, råder Sofie Caspersen.