Hælder du alkohol på bilisten?

Seks ud af ti danskere mener, at man bør servere alkoholfri øl til gæster, der er i bil, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Alkoholfri øl kan være med til at forhindre spritkørsel blandt sommerglade gæster.

14.06.2016

Ahh! Smagen af et køligt glas vin eller kolde øl på stranden eller ved grillen er for de fleste ensbetydende med sommerhygge. Men alt for mange glemmer at lade bilen stå, når de vil hjem efter en hyggelig sommeraften. I juni og juli måned boomer antallet af spritulykker på vejene.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden svarer 60 %, at de synes, at det er en god ide eller en meget god ide at servere alkoholfri øl for personer, der skal køre hjem i bil. Kun 13 % synes, at det er en dårlig ide. 27 % svarer, at de ikke har nogen holdning til det.

- Mange har svært ved at vurdere, hvor meget alkohol de har fået i løbet af en aften. Inden for det sidste år har en ud af ti sat sig bag rattet, selv om de var i tvivl om deres promille, viser vores undersøgelser. Det er et alvorligt problem, da spritulykker hvert år er skyld i, at mennesker kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Det kan være fristende at drikke alkohol for at være en del af hyggen og festen. Men to genstande kan let blive til tre, som bliver til fire, og så har man problemet, når man skal hjem.

Alkoholfri øl hitter

Derfor kan det være et godt alternativ til den traditionelle vin eller de kolde pilsnere, at man serverer alkoholfri øl til folk, der kommer i bil. Meget tyder på, at stadig flere forbrugere også er ved at få øjnene op for de mere trafiksikre øl.
Blandt bryggerierne har man oplevet en fordobling i salget af alkoholfri øl, efter man fik lov til at hæve alkoholgrænsen fra 0,1 til 0,5 procent i alkoholfri øl.

- Øl med en lav alkoholprocent bliver mere og mere populære. På kort tid er der sket en fordobling i salget, og vi ser en tendens til, at de alkoholfri øl eller øl med en lav alkoholprocent bliver mere og mere trendy blandt forbrugerne, siger Per Sten Nielsen, kommunikationschef hos Bryggeriforeningen.

Hos COOP Danmark, der har 1.200 dagligvarebutikker rundt om i landet, har de haft en syvdobling i salget af alkoholfri øl og øl med en lav alkoholprocent i årene 2013 – 2015.

- Danskernes interesse for øl med lav alkohol procent er stigende. Hvor det tidligere var lidt tøset at drikke let øl, er det i stigende grad blevet ok at få den lette ølsmag, uden at få de tunge procenter med. Udbuddet af lette øl stiger i disse år. For en generation siden var en NAB – en Non Alcohol Beer fra Wiibroe – næste ensbetydende med, at man var på antabus. I dag kan du få alkoholfri øl fra de mest hippe mikrobryggerier, siger analysechef Lars Aarup, analysechef hos COOP.

Find opskrifter på trafiksikre drinks

I den aktuelle kampagne mod spritkørsel, ”Klar til et pust?”, opfordrer Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunerne til at man lader bilen stå, hvis man har drukket.

Hvis du skal køre hjem efter en hyggelig aften eller middag, så anbefaler Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, at man højst drikker en genstand.

For at man ikke skal sidde med en lunken danskvand eller drikke cola lige som børnene, har Rådet for Sikker Trafik fået professionelle bartendere til at udvikle opskrifter på flotte og læskende alkoholfri drinks, som man kan servere for de kørende gæster: www.sikkertrafik.dk/drinks

Fakta:

  • Der er alkohol involveret i hver femte dødsulykke i trafikken (kilde: Vejdirektoratet).
  • 10 % har inden for det sidste år kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille.
  • 8 % af kvinderne har inden for det sidste år kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille.
  • 14 % af mændene har inden for det sidste år kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille.
  • 60 % af danskerne mener, det er en god ide at servere alkoholfri øl til gæster, der er i bil.
    (Kilde: undersøgelse blandt 2.046 personer, forår 2016, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden).

Så lang tid tager det at forbrænde alkohol i kroppen – se eksemplerne på Sikker Trafiks hjemmeside

Kontakt:

Karen Bøgedal, pressechef, TrygFonden: 30 56 34 32.
Per Sten Nielsen, kommunikationschef, Bryggeriforeningen: 21 66 18 77.
Lars Aarup, analysechef, COOP Danmark A/S: 30 91 92 66.